Afgelopen jaar stopten liefst 147.500 ondernemers met hun bedrijf. Dat zijn er 8 procent meer dan in 2022, meldt de Kamer van Koophandel (KVK).

Tegelijkertijd was er sprake van 276.000 startende bedrijven, 2 procent meer dan in het jaar ervoor. Door deze toename stijgt het totaal aan Nederlandse bedrijven wel licht. Met de jaarwisseling waren er in Nederland 2.522.782 geregistreerde bedrijven, een stijging van 5 procent.

Opvallend is dat vooral het aandeel zzp’ers toeneemt. Was begin 2023 nog 66,7 procent van de bedrijven eenpitter, een jaar later steeg dit door naar 68,1 procent.

“Het aantal bedrijven blijft toenemen, maar de groei vlakt wel duidelijk af”, zegt hoogleraar Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg School of Economics and Management tegen de KvK. “Met name de stijging van het aantal stoppers is opvallend. Al met al zijn dit duidelijke signalen van een afkoelende economie.”

Meer faillissementen in 2023

Tegelijkertijd nam het aantal faillissementen toe in 2023. Gingen er in 2022 nog zo'n 2.000 bedrijven failliet, afgelopen jaar nam dit aantal met 64 procent toe naar 3.300 bedrijven. In 2022 was sprake van een procentueel lichtere stijging in faillissementen van 21 procent.

Vooral in de branches detailhandel, cultuur, sport en recreatie en in de horeca steeg het aandeel faillissementen afgelopen jaar sterk. De KvK schrijft dit effect toe aan het feit dat bedrijven hun gelden uit coronasteun terug moeten betalen. Voor sommige ondernemingen is dat financieel kennelijk een te zware last.

In de gezondheidszorg is iets bijzonders gaande: het aandeel startende bedrijven daalde in 2023 met 17 procent, terwijl het aandeel stoppende bedrijven met 21 procent groeide. Volgens de KvK kan dat te maken hebben met landelijk beleid. Het kabinet en brancheorganisaties hebben afspraken gemaakt om de inhuur van zzp'ers in de zorg terug te dringen, vanwege zorgen over schijnzelfstandigheid.

LEES OOK: Van seksistische pennen tot enge gezichtsmaskers: waarom de meeste producten floppen – ‘Niemand durft de baas tegen te spreken’